Soba pe Gaz Butelie ▷ Functioneaza si Electric si pe GPL?

Alege cea mai buna soba pe gaz, cu butelie si termostat pentru anul 2024.

Pe masura ce vremea se raceste tot mai multi dintre noi ne gandim la solutii de incalzire alternativa.

Acolo unde nu exista un sistem centralizat de incalzire se poate folosi si o soba pe gaz ca metoda secundara.

Avantajul acestora este ca sunt ieftine si foarte simplu de pus in functiune.

Nu aveti nevoie decat de o butelie.

Pentru o soba pe gaz si electrica, verificati urmatoarele modele calitative:

Soba pe gaz cu termostat
Soba alba pe gaz si electric Hausberg HB 1020AB
Soba pe gaz ieftina 500WT Maltec
Soba pe gaz profesionala Tesy
Soba cu butelie si electrica Hausberg HB 1020NG
Soba pe gaz GPL ZLN1275 cu regulator si furtun
Soba incalzire gaz GPL Sogo 4200W
Soba gaz Hausberg HB 1010 aprindere piezoelectrica

La prima vedere, o soba pe gaz poate sa nu para o piesa deosebit de importanta de echipament pentru incalzirea locuintei.

Cu toate acestea, aceste sobe pe butelie pot fi de fapt destul de eficiente si convenabile, oferind o modalitate accesibila de a va incalzi casa.

Ele functioneaza prin aprinderea unui amestec de gaz, care apoi incalzeste aerul din jur.

Unul dintre principalele avantaje ale sobelor pe gaz este faptul ca sunt relativ usor de instalat si de utilizat.

In plus, de obicei, sunt mai accesibile din punct de vedere financiar decat alte tipuri de sisteme de incalzire a locuintei.

Prin urmare, aceste sobe pe gaz pot fi o optiune excelenta pentru cei care cauta o modalitate eficienta si rentabila de a-si incalzi locuinta.

Cum functioneaza soba pe gaz?

Inainte de a aprinde o soba cu gaz, este important sa luati cateva masuri de siguranta. In primul rand, asigurati-va ca soba pe butelie se afla intr-o zona bine ventilata.

Apoi, familiarizati-va cu cele trei niveluri de putere (minim, mediu si maxim) si alegeti-l pe cel care se potriveste cel mai bine nevoilor dumneavoastra.

Apoi, plasati butelia plina in spatele sobei si conectati regulatorul la aceasta. In cele din urma, porniti regulatorul de gaz si folositi o bricheta lunga pentru a aprinde arzatorul.

Pentru a aprinde o sobă cu gaz, va trebui sa apasati simultan butonul de control timp de 8-9 secunde si butonul de aprindere.

Ar trebui sa vedeti cum gazul incepe sa iasa din soba. Continuati sa apasati butonul de aprindere pana cand flacara este aprinsa.

Dupa aceea, eliberati butonul de control si lasati flacara sa arda timp de 20 de secunde inainte de a regla soba pe GPL la nivelul dorit.

Daca ati procedat corect, ar trebui sa aveti o flacara placuta si uniforma.

Acum, este important sa stiti cum sa o opriti in mod corespunzator. In primul rand, apasati si rotiti butonul de control in pozitia oprit. Apoi inchideti supapa de pe regulatorul de gaz.

Daca nu veti utiliza soba pe gaz pentru o perioada mai lunga de timp, deconectati regulatorul de la aceasta si depozitati-o intr-un loc sigur.

Acest lucru va ajuta la prevenirea accidentelor si va asigura ca soba pe butelie este in stare buna de functionare atunci cand aveti nevoie de ea.

Alege cea mai buna soba pe gaz 2024

Atunci cand cumparati un incalzitor pe gaz, este important sa tineti cont de faptul ca nu toate acestea sunt create la fel.

Desi majoritatea sobelor pe gaz vor avea caracteristici similare, cum ar fi nivelurile de putere, setarile de incalzire si o grila de protectie, pot exista diferente semnificative in ceea ce priveste performanta si calitatea.

De aceea, este atat de important sa faceti o comparatie extinsa a diferitelor incalzitoare pe gaz inainte de a face o achizitie.

Facandu-va timp pentru a compara diferite modele, va puteti asigura ca gasiti soba pe butelie perfecta pentru nevoile dumneavoastra.

Mai jos, am enumerat unii dintre cei mai importanti factori de luat in considerare atunci cand comparati sobele pe gaz.

Incalzire cu soba pe gaz GPL

Atunci cand alegeti o incalzitor pe gaz, este important sa luati in considerare dimensiunea camerei in care va fi utilizat.

Pentru spatii deschise, cum ar fi un atelier sau garaj, o soba pe GPL cu flacara este o optiune buna.

Flacara produce o caldura placuta, distribuita uniform, ceea ce face ca sa fie confortabil sa stai in fata incalzitorului. In plus, flacara albastra creeaza o atmosfera romantica.

Incalzitoarele ceramice pe gaz sau sobele catalitice pe gaz ofera o alternativa la modelele conventionale cu flacara deschisa.

O placa ceramica absoarbe caldura de la flacara si o stocheaza, inainte de a o elibera in incapere sub forma de radiatie termica.

Acest lucru are mai multe avantaje fata de metodele conventionale de incalzire.

In primul rand, radiatia de la o soba pe butelie ceramica va ajunge mai departe decat caldura unei flacari, ceea ce le face ideale pentru utilizarea in spatii mai mari.

In al doilea rand, acestea au un efect pozitiv asupra mediului inconjurator imediat, oferind o caldura placuta fara a fi nevoie sa asteptati ca incaperea sa se incalzeasca.

In cele din urma, acestea sunt mai eficiente decat incalzitoarele cu flacara deschisa, ceea ce inseamna ca folosesc mai putin gaz si produc mai putine emisii de carbon.

Prin urmare, sobele ceramice pe gaz ofera o alternativa mai curata si mai eficienta la metodele traditionale de incalzire.

Putere incalzire soba cu butelie GPL

Atunci cand alegeti o soba pe butelie, este important sa luati in considerare puterea de iesire dorita.

Incalzitoarele mai puternice consuma mai mult gaz si sunt mai putin potrivite pentru utilizarea in interior.

Prin urmare, este important sa selectati un incalzitor cu o putere adecvata pentru scopul propus.

De exemplu, o soba pe GPL mica pentru balcon ar putea necesita doar 2.000 de wati, in timp ce un incalzitor mai mare pentru un dormitor ar putea avea nevoie de 3.000 de wati.

Prin adaptarea puterii la utilizare, este posibila selectarea unui incalzitor pe gaz eficient si eficace.

Cu toate acestea, pentru spatii mai mari, cum ar fi o sera sau un atelier auto, va fi necesara o soba pe gaz si electrica cu o putere mai mare.

Puterea maxima a majoritatii incalzitoarelor pe gaz pentru casa este cuprinsa intre 4.000 si 5.000 de wati.

Acest lucru ar trebui sa ofere suficienta caldura pentru a incalzi chiar si cel mai mare spatiu.

Atunci cand alegeti o soba pe gaz, este important sa luati in considerare nu doar puterea maxima de iesire, ci si numarul de trepte de incalzire.

O soba pe gaz si electrica cu o singura treapta va functiona tot timpul la putere maxima, ceea ce poate fi ineficient si costisitor.

Pe de alta parte, o soba pe butelie cu doua sau trei trepte poate fi reglata pentru a se potrivi nevoilor incaperii.

De exemplu, intr-un spatiu mic, ar putea fi suficient sa se foloseasca cea mai mica setare pentru a evita epuizarea nivelului de oxigen din camera.

Atunci cand este utilizata intr-o locatie mai extinsa, ar fi de preferat o setare mai mare pentru a obtine o temperatura confortabila.

Incalzitoarele pe gaz cu mai multe trepte de incalzire sunt mai versatile si va pot ajuta sa economisiti bani la facturile de energie.

Alimentare soba cu gaz

Sobele pe gaz sunt o modalitate excelenta de a va incalzi, fie ca e vorba de o terasa de exterior, fie ca doriti doar sa va incalziti casa si nu aveti inca instalata cea mai buna centrala termica pe gaz.

Soba respectiva functioneaza prin arderea gazului pentru a crea caldura, iar majoritatea modelelor pot folosi fie propan, fie butan.

Este important sa acordati atentie la cantitatea maxima de gaz pe care o poate contine butelia.

Acestea sunt umplute cu o cantitate de 7 pana la 11 kilograme de gaz acestea fiind cele mai comune dimensiuni si pot fi gasite la orice benzinarie sau statie de GPL auto.

Daca nu doriti sa va inlocuiti constant butelia de gaz, cautati un model cu o capacitate mare.

Sobele pe gaz sunt o modalitate convenabila si eficienta de a va incalzi, indiferent unde va aflati.

Pentru a va incalzi locuinta, trebuie sa ardeti gaz. Acest lucru este valabil indiferent daca aveti o soba pe gaz ceramica sau orice alt tip de incalzitor pe gaz.

Cantitatea de combustibil pe care soba dvs. o va consuma pe ora depinde de o serie de factori, inclusiv de modelul si tipul de aparat, precum si de nivelul la care l-ati setat.

In general, incalzitoarele pe gaz ceramice sunt considerate a fi mai economice decat alte tipuri, deoarece sunt capabile sa stocheze caldura in materiale.

Atunci cand aveti soba pe butelie setata la un nivel scazut, acesta va folosi mai putin gaz decat atunci cand functioneaza la putere maxima.

In plus, modul in care este proiectat si construit un incalzitor pe gaz poate avea un impact si asupra consumului.

Nu este neobisnuit sa existe diferente in consumul de combustibil in functie de tipul de gaz pe care il utilizati.

Toti acesti factori trebuie luati in considerare atunci cand incercati sa determinati cat va fi factura lunara de incalzire.

Atunci cand achizitionati o soba pe gaz si electrica, este important sa tineti cont de consumul maxim specificat de producator.

Acesta este de obicei masurat in grame pe ora, iar majoritatea incalzitoarelor pe gaz de uz casnic au un consum maxim cuprins intre 260 si 340 de grame pe ora.

Acest lucru inseamna ca o butelie de gaz de 7 kilograme va dura aproximativ 23-24 de ore.

Bineinteles, aceasta este doar o estimare, iar consumul real va varia in functie de factori precum dimensiunea camerei, temperatura de afara si frecventa cu care este utilizata soba pe GPL.

Cu toate acestea, merita totusi sa luati in considerare consumul maxim atunci cand alegeti un incalzitor cu gaz, pentru a va asigura ca acesta va satisface nevoile dumneavoastra.

Incalzitor pe gaz cu butelie. Pareri

Cand alegeti o soba pe gaz, la fel ca in cazul unei sobe teracota cu plita sau a unui semineu electric, siguranta ar trebui sa fie o prioritate absoluta.

Cautati caracteristici care vor face ca incalzitorul sa fie usor si confortabil de utilizat, deoarece acest lucru va reduce riscul de accidente.

De exemplu, un aparat cu un capac detasabil este mai comod de utilizat decat unul cu un capac fix.

Iar daca nu sunteti sigur cum sa conectati butelia de gaz, cereti ajutorul unei persoane autorizate.

O aprindere piezoelectrica este o alta caracteristica utila, deoarece va permite sa aprindeti gazul.

Alegand o sobă pe butelie sigura si usor de utilizat, puteti contribui la prevenirea accidentelor in locuinta dumneavoastra.

Cand vine vorba de instructiunile de utilizare, claritatea este esentiala. Nimeni nu vrea sa se chinuie cu un produs, incercand sa inteleaga cum functioneaza.

De aceea, manualele clare si concise sunt atat de importante. Chiar mai bune sunt manualele care includ imagini si explicatii detaliate. In acest fel, nu exista loc pentru neintelegeri.

Iar daca exista posibile erori, este util sa existe o sectiune de depanare care poate oferi rapid o solutie. In ceea ce priveste transportul, rotile pivotante sunt intotdeauna la indemana.

Acestea va permit sa impingeti soba pe gaz si electrica fara nicio problema. Iar daca aveti nevoie sa o ridicati, manerele de transport ofera spatiul perfect pentru a face acest lucru.

Per total, aceste caracteristici fac ca experienta sa fie mult mai convenabila.

Masuri de siguranta sobe pe gaz ieftine

Sobele pe gaz sunt cunoscute pentru eficienta si accesibilitatea lor, dar ele vin si cu o serie de riscuri.

In fiecare an au loc accidente letale ca urmare a scurgerilor de gaz si a exploziilor, iar mult mai multe persoane sunt ranite de expunerea la intoxicatia cu monoxid de carbon.

Pentru a contribui la o utilizare mai sigura a sobelor pe GPL, producatorii au dezvoltat o serie de mecanisme si caracteristici de siguranta. Acestea includ:

  • Siguranta de aprindere: Aceasta este o caracteristica de siguranta vitala in orice soba pe gaz. Ea impiedica scurgerea nestingherita a gazului in cazul in care flacara se stinge. In cele mai multe cazuri, aceasta este controlata termoelectric – cu caldura si tensiune. De indata ce flacara se stinge si nu mai exista caldura, supapa magnetica reactioneaza la lipsa de tensiune si se inchide. Acest lucru ajuta la prevenirea oricarei acumulari periculoase de gaz in soba pe butelie. Siguranta de aprindere este un element simplu, dar esential, care poate contribui la prevenirea accidentelor si a ranirilor.
  • Siguranta pentru deficienta de oxigen: Oxigenul este esential pentru viata umana, iar o cantitate prea mare de dioxid de carbon in aer poate fi periculoasa. De aceea, sigurantele pentru deficit de oxigen sunt atat de importante. Acestea utilizeaza un senzor pentru a detecta cand exista prea mult dioxid de carbon in aer. Daca exista un risc de intoxicatie cu acesta, flacara se stinge, iar dispozitivul de siguranta la aprindere impiedica gazul sa iasa. Acest lucru ajuta la mentinerea sigurantei oamenilor in mediile in care exista riscul de acumulare de dioxid de carbon, cum ar fi fabricile. Sigurantele de deficienta de oxigen sunt o masura de protectie vitala si toti cei care lucreaza intr-un mediu potential periculos ar trebui sa le cunoasca.
  • Anti rasturnare: Majoritatea sobelor pe gaz sunt prevazute cu o functie de protectie la inclinare care ajuta la prevenirea incendiilor accidentale. Acest senzor este de obicei situat langa baza incalzitorului si este proiectat sa detecteze atunci cand soba pe GPL a fost inclinata prea mult. Daca senzorul detecteaza o pozitie inclinata, acesta va opri automat flacara si va impiedica scaparea gazului. Acest lucru este deosebit de important atunci cand se utilizeaza o soba pe butelie in aer liber, deoarece conditiile de vant pot face ca incalzitorul sa se rastoarne. Avand dispozitivul de protectie impotriva inclinarii, puteti contribui la asigurarea faptului ca soba dvs. pe gaz ramane sigura si stabila in orice conditii.
  • Regulator de presiune a gazului: Aproape toata lumea este familiarizata cu pericolele legate de scurgerile de gaz. O flacara mica poate scapa rapid de sub control, provocand daune grave proprietatii si, eventual, chiar pierderi de vieti omenesti. De aceea, regulatoarele de presiune a gazului sunt atat de importante. Prin reglarea continua a presiunii gazului, acestea ajuta la prevenirea flacarilor necontrolate. Multe dintre acestea au mai multe trepte, ceea ce le permite sa adapteze puterea la nevoile specifice ale locatiei. De exemplu, intr-o incapere bine ventilata, se doreste o cantitate mica de gaz. Avand acest nivel de control, regulatoarele de presiune joaca un rol vital in mentinerea sigurantei noastre.
  • Protectie la supraincalzire: Supraincalzirea este o problema majora de protectie in cazul incalzitoarelor pe gaz. Daca flacara, elementul ceramic sau alte componente devin prea fierbinti, soba pe GPL se va opri. Un senzor de temperatura inregistreaza caldura excesiva si activeaza mecanismul de siguranta. Aceasta functie de protectie este conceputa pentru a proteja atat soba pe butelie, cat si utilizatorul de potentiale incendii sau arsuri. In plus, unele modele de incalzitoare pe gaz se vor opri, de asemenea, daca nu sunt utilizate pentru o anumita perioada de timp. Acest lucru ajuta la prevenirea incendiilor accidentale, asigurandu-se ca soba pe gaz si electrica nu este lasata pornita pentru perioade lungi de timp. In general, aceste caracteristici de protectie fac din sobele pe gaz o optiune sigura si convenabila pentru incalzirea locuintei dumneavoastra.
  • Siguranta copiilor: Dupa cum stie orice parinte, pastrarea sigurantei copiilor este intotdeauna o prioritate de top. De aceea, multe aparate de incalzire pe gaz sunt echipate cu incuietori de protectie pentru copii. Acestea ajuta la impiedicarea micutilor curiosi sa schimbe setarile sau sa aprinda singuri soba pe gaz. In cele mai multe cazuri, incuietorile pot fi deblocate doar prin apasarea butoanelor intr-o anumita secventa sau prin actionarea unui comutator suplimentar. Ca urmare, parintii pot avea linistea de a sti ca micutii lor sunt in siguranta.
  • Carcasa izolata: Majoritatea sobelor pe butelie au o carcasa izolata care ajuta la minimizarea riscului de arsuri. Prin plasarea unui strat de izolatie intre carcasa si camera de ardere, metalul se incalzeste mai putin. In ciuda carcasei izolate, trebuie sa aveti grija, deoarece incalzirea nu poate fi complet evitata. Izolatia ajuta la reducerea cantitatii de caldura care este transferata catre carcasa, dar nu o elimina complet. Prin urmare, aceasta poate deveni in continuare suficient de fierbinte pentru a provoca arsuri. Din acest motiv, este important sa urmati intotdeauna instructiunile producatorului atunci cand utilizati o soba pe GPL. Luand masurile de precautie adecvate, puteti contribui la asigurarea sigurantei dumneavoastra si la evitarea oricaror accidente potentiale.
  • Grila de protectie: Aceasta este atasata in fata elementelor de incalzire ale unui aparat de incalzire ceramic sau cu flacara. Grila protejeaza impotriva contactului cu cele mai fierbinti parti ale sobei pe gaz, care pot provoca arsuri grave. Cu toate acestea, este important sa retineti ca grila de protectie in sine poate deveni foarte fierbinte in timpul functionarii, astfel incat este totusi necesar sa manifestati prudenta atunci cand va aflati in apropierea incalzitorului. In general, este mai bine sa tineti toti copiii si animalele de companie departe de sobele pe gaz ceramice si cu flacara, deoarece acestea pot fi periculoase.

2 comentarii

    • Buna ziua! Toate modelele prezentate in articolul de mai sus sunt sobe cu incalzire pe gaz. Cautati un model anume? Incercati sa detaliati, deoarece din intrebarea dvs. nu inteleg exact la ce faceti referire. O zi minunata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *