Scarificator Gazon Benzina sau Electric? Aerator Profesional

Folosirea unui scarificator aerator profesional aduce mari beneficii grădinii tale.

Acesta curăță gazonul de mușchi, resturi vegetale și buruieni, astfel încât iarba să beneficieze de mai multă apă și lumină pentru a crește sanatos.

Există o varietate de tipuri de scarificatoare: pe benzină, electrice, cu acumulatori sau manuale, iar alegerea depinde de mărimea gazonului tău.

Pentru a te ajuta să iei cea mai bună decizie, am selectat cateva modele cunoscute de scarificatoare pentru gazon pe care le prezentăm mai jos:

Scarificator gazon electric Ruris
Scarificator pe benzina O-Mac 
Aerator scarificator electric Lehmann
Scarificator pe benzina Einhell 
Scarificator electric 2500W 
Scarificator benzina MTD Optima 
Aerator scarificator electric 2400W
Scarificator pe benzina KraftDele

Ce este procesul de scarificare?

Scarificarea este cea mai bună soluție pentru a îndepărta stratul de lăstari și tulpini moarte care se formează între iarbă și sol, cunoscut sub numele de paie.

Acest lucru permite gazonului să respire mai ușor și să absoarbă nutrienții și umiditatea de care are nevoie pentru o creștere sănătoasă.

În mod similar, cantități mici de fân pot ajuta la reducerea compactării solului în zonele cu trafic intens.

Cu toate acestea, atunci când depășește 1 cm, această biomasă poate începe să consume toți nutrienții esențiali pe care gazonul dvs. i-ar folosi altfel.

Insectele și bolile devin un pericol chiar și în cele mai bune condiții pentru gazon.

Practicarea cu regularitate a procesului de scarificare ar putea elimina problema compactării solului și ar putea oferi un mediu excelent pentru ca gazonul să primească toată nutriția de care are nevoie pentru a rămâne frumos, strălucitor și totodată viguros!

Scarificarea este o metodă valoroasă, dar slab utilizată, de îmbunătățire a sănătății gazonului.

Aceasta se realizează cu ajutorul unui scarificator de gazon pe benzina care are un număr de lame verticale distanțate între 0,5 și 4 cm pe ax.

Deși poate fi confundat cu un aerator obișnuit, scarificatorul oferă beneficii mult mai puternice, deoarece sapă adânc în stratul superior al gazonului și îi permite acestuia să fie curățat și oxigenat.

Cu toate acestea, după procesul de scarificare, este esențial să se tundă suprafața pentru a evita orice daune cauzate de resturile rămase în urma procedurii.

Cel mai bun scarificator profesional

Cele mai bune scarificatoare electrice

Dacă sunteți în căutarea unui scarificator profesional, atunci nu puteți da greș cu Stihl, Makita, Bosch, Hecht sau Parkside.

Toate aceste mărci sunt cunoscute pentru fabricarea unor unelte de înaltă calitate care vor rezista la o utilizare intensă.

1. Cel mai bun scarificator Stihl

 • Scarificator de gazon electric Sthil RLE 540.0
 • Caracteristicile produsului

Acest scarificator de gazon electric Sthil RLE 540.0 se comportă bine în grădina plină de mușchi, care are suprafețe diferite de cele ale unui gazon destinat sportului.

Este acționat electric, oferind avantaje importante, cum ar fi lipsa de întreținere și zgomot redus, precum și lipsa de carburant.

Pe de altă parte, utilajul nu este potrivit pentru peluzele mari și întortocheate, din cauza cablului care este adesea supus la tensiune.

De asemenea, greutatea sa de 28 de kilograme nu ușurează lucrurile, iar dimensiunile sale pot fi, de asemenea, considerate un minus în comparație cu alte scarificatoare electrice similare de pe piață.

Cu toate acestea, Stihl RLE540 se va descurca bine pe peluzele mai mici.

Carcasa acestui model este durabilă și rezistentă la zgârieturi, datorită materialului solid din care este confecționată.

Execuția acestui scarificator profesional arată cu adevărat calitatea sa înaltă; în ciuda greutății sale relativ mari, produsul are o manevrabilitate remarcabilă.

Cauciucul de pe hayon oferă o stabilitate remarcabilă chiar și pe terenuri pietruite.

Motorul puternic și robust fac din acest scarificator cu aerator sa fie cel mai bun din gama sa, dar necesită un spațiu de depozitare generos.

Alte mașini sunt mai mici și pot fi pliate într-un loc ușor accesibil. Acesta este un aspect care trebuie luat în considerare atunci când alegeți cel mai bun scarificator electric.

2. Cel mai bun scarificator Makita

 • Scarificator electric Makita UV3600
 • Caracteristicile produsului

Scarificatorul electric Makita UV3600 este o unealtă indispensabilă pe care o puteți folosi mai ales dacă trebuie să lucrați în grădinile dumneavoastră.

Acesta oferă reglarea înălțimii de lucru de la -10 la +5 milimetri, în funcție de cerințele fiecaruia.

De asemenea, lățimea zonei de lucru este concepută pentru a vă permite să efectuați rapid lucrările la gazon.

Dacă doriți să aerisiți solul, puteți schimba rola de scarificare cu una de aerisire disponibilă opțional, ceea ce face ca înlocuirea să fie cât se poate de simplă.

Cu acest dispozitiv veți obține rezultate excelente chiar și în cea mai neadecvată stare a solului din grădină.

Cel mai bun scarificator electric Makita este special conceput pentru o curățare mai eficientă a gazonului de dimensiuni medii și mari.

Acesta este prevăzut cu roți cu rulmenți cu bile și cu un ghidaj pentru cablu de tensiune, care va împiedica slăbirea neintenționată a prelungitorului.

Mânerul scarificatorului are o construcție pliabilă, iar pentru ca acesta să fie mai confortabil este învelit într-un material moale.

Cu o putere de 1.800 de wați, o lățime de lucru de 36 de cm și un colector cu o capacitate de 40 de litri, acest scarificator de gazon electric Makita oferă cea mai bună opțiune pentru o suprafață medie spre mare, în plus, colectează frunzele în același timp!

3. Cel mai bun scarificator Bosch

 • Afanator electric Bosch AVR 1100
 • Caracteristicile produsului

Cel mai bun scarificator Bosch AVR 1100 oferă cea mai bună soluție de curățare pentru orice gazon.

Acest model dispune de un sistem unic Jet Collect, care constă într-o rolă mare din plastic cu admisie de aer care generează un jet care indeparteaza mușchiul și alte resturi de pe gazon în cutia de colectare.

Pietrele sunt prea grele pentru ca acest flux de aer să le rețină.

Cu toate acestea, specialistii se tem că puterea motorului va bloca Bosch-ul atunci când terenul este accidentat sau când există smocuri groase de iarbă – puterea fiind de doar 1.100 de wați.

Cu toate acestea, acest aparat face față cerințelor obisnuite pentru gazon și oferă cea mai bună metodă de scarificare disponibilă.

Acest afanator electric Bosch AVR 1100 este adecvat pentru lucrări de mică adâncime, astfel încât este potrivit pentru grădinarii care nu doresc brazde adânci în gazon, ci mai degrabă ceva precis și bine definit.

Cutia pliabilă face ca acest produs să fie extrem de portabil; mecanismul cu clic al coșului poate fi deblocat fără prea mult efort, dar trebuie ținut cont de faptul că acesta se poate deteriora prematur.

Produsul este fabricat din plastic din polipropilenă, la fel ca majoritatea scarificatoarelor.

Prețul avantajos al acestui model (aproximatix 1200 lei) merită atenția oricărui pasionat de îngrijirea peluzei care caută soluții rapide și ieftine pentru întreținerea gazonului.

Chiar dacă cutitele sale rotative nu taie foarte adanc, rezultatele sunt totuși foarte vizibile.

4. Cel mai bun scarificator Hecht

 • Scarificator electric HECHT 1848 2 in 1
 • Caracteristicile produsului

Aeratorul electric de gazon Hecht 1848 2 în 1 este o necesitate pentru grădinarii din întreaga lume.

Adâncimea de tăiere poate fi setată la 13 mm, cu o lățime respectabilă de 40 cm.

Este echipat cu lame pentru funcția de scarificare, dar utilizatorii pot schimba cu ușurință acest lucru cu rola de aerare – care este echipată corespunzător.

Puterea de 1800 W a acestei mașini electrice face ca lucrurile să se desfășoare rapid și fără probleme, iar capacitatea coșului acoperă colectarea uscată la un cu totul alt nivel.

Greutatea mai mică decât media – 13 kg – adaugă și mai mult confort și ușurință pentru utilizatori, încheind tabloul sarcinilor dificile din grădină în mod simplu, eficient și convenabil.

Cel mai bun scarificator electric oferit de această marcă pare a fi un raport calitate-preț excelent.

Chiar dacă se prezintă adesea ca fiind unul dintre cele mai ieftine produse din segmentul său, prezintă o calitate de fabricație destul de decentă, rivalizând cu mărci considerabil mai scumpe.

Îl vor aprecia și cei cărora le plac roțile mari și reglarea centrală a adâncimii de tăiere.

Accesul la rolele de lucru este foarte bun și acestea pot fi înlocuite cu ușurință, oferindu-vă o experiență comoda?

Controlabilitatea utilajului nu poate fi ignorată: face ca manevrele să fie foarte ușoare.

Din păcate, coșul de gunoi se umple în mod tradițional rapid și ar fi interesant dacă aceste probleme ar putea fi corectate in viitorul cât mai apropiat.

5. Cel mai bun scarificator Parkside

 • Scarificator electric PLV 1500
 • Caracteristicile produsului

Scarificatorul electric Parkside este un aparat 2 în 1, cu cilindri de lucru interschimbabili, care vă permite să scarificați și să curățați rapid și eficient gazonul.

Dispune de un sistem central de reglare a adâncimii cu 4 trepte și 1 poziție de transport, ceea ce vă oferă un control total atunci când setați adâncimea de lucru dorită.

Viteza cuțitelor ajunge până la 3600 rotatii pe minut, în timp ce cilindrul de scarificare dispune de 10 cuțite duble din oțel din aliaj pentru îngrijirea și regenerarea gazonului.

Pentru controlul mușchiului și a paielor, cel mai bun scarificator Parkside este echipat și cu un cilindru de afânare suplimentar cu 44 de gheare de oțel flexibile.

Cu o putere nominală de 1500 W și o lățime maximă de lucru de 36 cm, scarificatorul electric Parkside poate fi folosit pe suprafețe de gazon de până la 600 de metri patrati.

Iar cu sacul său de colectare de 50 L, acesta se ocupă rapid de orice resturi de iarbă tăiată sau reziduuri.

Cel mai bun scarificator pe benzina

 • Scarificator pe benzina Fieldmann FZV 6050-B
 • Caracteristicile produsului

Acest scarificator pe benzină Fieldmann FZV 6050-B este o soluție convenabilă pentru persoanele care au nevoie de un aparat cu un preț mediu și performanțe decente.

Această mașină oferă o putere totală de 3000 de wați, împreună cu o rază medie de acțiune de 40 cm.

Adâncimea de tăiere poate fi reglată până la 15 mm în șase poziții diferite, astfel încât oferă un plus de flexibilitate atunci când vine vorba de tunsul gazonului.

Colectorul de iarbă are o capacitate mare de 45 de litri, astfel încât nu va trebui să îl goliți des în timpul lucrului.

Greutatea totală a acestui scarificator pe benzină Fieldmann este de 34 kg, astfel încât acesta ar putea fi utilizat chiar și în mediile casnice.

Cel mai bun scarificator pe benzina Fieldmann este remarcabil de accesibil în comparație cu concurenții săi, oferind performanțe solide pentru suprafețe mai mari.

În ciuda puterii sporite, acest produs nu se laudă cu cea mai mare lățime de tăiere sau cu cel mai mare coș de colectare, dar compensează acest lucru cu 18 lame standard – ceea ce este adecvat pentru majoritatea lucrărilor din gospodărie.

De asemenea, veți fi mulțumit de raportul preț-performanță, dar rețineți că, datorită construcției sale mai economice, există unele limitări, cum ar fi roțile mai înguste, care pot fi mai puțin confortabile pe suprafețe mai dure.

Cum alegi cel mai bun aerator profesional?

Atunci când alegeți cel mai bun scarificator profesional, este important să luați în considerare mai mulți factori.

 • Scarificator gazon benzina sau electric?

Scarificator gazon pe benzina

Scarificatoarele cu motor cu ardere internă oferă o putere și o performanță excepționale, ceea ce le face ideale pentru utilizarea pe suprafețe mari de până la 800 m².

Acestea sunt acționate de un motor pe benzină în patru timpi cu o putere impresionantă de 1.800 W, ceea ce se traduce prin aproximativ 2,4 CP (cai putere).

Dispunând de roți mai mari, echipate cu rulmenți cu bile, precum și de o construcție robustă, aceste scarificatoare pe benzina pot traversa cu ușurință terenuri accidentate, gazon dur sau uscat, fără a fi limitate de faptul că trebuie să lucreze de la o locație singulară a cablului de alimentare.

Cu toate acestea, aceste unități au un necesar de întreținere mai mare decât alte modele de scarificatoare și tind să fie mai grele, cu aproximativ 30 kg, în comparație cu altele din aceeași gamă.

Scarificator gazon electric

Scarificatoarele cu motor electric sunt ideale pentru suprafețe mici și au o putere cuprinsă între 1.000 și 1.800 W.

Principalul lor avantaj este că sunt ușoare și simplu de manevrat, nu cântăresc mai mult de 15 kg și nu necesită practic nicio întreținere.

Acest lucru înseamnă că le puteți utiliza fără să vă faceți griji cu privire la reumplerea constantă a rezervoarelor de benzină sau la reîncărcarea permanentă a bateriilor.

Acestea fiind spuse, cablul de alimentare este, de obicei, mai scurt în lungime, astfel încât este posibil să aveți nevoie de un prelungitor pentru proiecte mai mari.

 • Putere

În mod obișnuit, scarificatoarele electrice de gazon au o putere de 1.500 W, ceea ce este suficient pentru a lucra pe peluze mai mici de 800 de metri patrati.

Persoanele cu suprafețe de gazon mai mici nu vor experimenta nicio îmbunătățire a eficienței cu un scarificator cu aerator de putere mai mare; doar vor termina sarcina mai repede.

Cele de mare putere pot provoca deteriorarea gazonului dacă sunt folosite incorect, așa că este important să le păstrați la cea mai joasă setare atunci când îngrijiți suprafețe medii și mici.

Pentru grădinarii care doresc să se ocupe de suprafețe mai mari și mai dificile, modelele pe benzină cu o putere de 1800 W sau mai mare reprezintă o alegere ideală.

Puterea mai mare a utilajului le permite să abordeze eficient iarba înaltă, terenul accidentat și vegetația rezistentă.

Scarificatoarele pe benzină de peste 2000 W sunt o opțiune deosebit de sensibilă; pe lângă puterea suplimentară, acestea sunt adesea dotate standard cu un sistem de rulare, ceea ce le face și mai ușor de manevrat pentru utilizator.

Deoarece motorul alimentează mișcarea scarificatorului cu aerator independent față de utilizator, controlul tuturor direcțiilor de deplasare dintr-un singur punct nu necesită efort – o caracteristică excelentă atunci când se abordează peisaje în pantă sau câmpuri mari.

 • Tipul rolelor

Rola de scarificare este deosebit de potrivită pentru taierea mușchiului și a fânului de pe gazon, deoarece lamele sunt proiectate să pătrundă mai adânc în sol.

Acest tip de utilaj trebuie folosit doar de două ori pe an pentru a lăsa timp pentru refacerea gazonului și pentru a se asigura că acesta rămâne sănătos.

Cu toate acestea, rola de scarificare poate efectua, de asemenea, aerarea în profunzime, permițând aerului și apei să ajungă și mai adânc în solul propriu-zis.

Rola de aerisire este un instrument eficient pentru taierea mușchiului și a fânului din stratul superior al gazonului, permițând acestor suprafețe greu de lucrat să respire.

Acest dispozitiv funcționează fără a fi nevoie să săpați adânc în sol, ceea ce îl face mult mai propice unei utilizări regulate; cu o rolă aeratoare, gazonul poate fi aerisit dupa fiecare cosire.

Pentru a facilita întreținerea, online sunt disponibile multe aparate 2 in 1, care au atât o rolă de scarificare, cât și o rolă de aerare într-o singură unitate.

Cu această unealtă, utilizatorii pot face cu ușurință tranziția între tăierea ierbii și curățarea ei ulterioară cu un scarificator cu aerator.

 • Numar de lame

Numărul de lamele de pe rola unui scarificator profesional joacă un rol important în obținerea unor rezultate de tăiere de calitate.

Cu mai multe cuțite, vă puteți aerisi gazonul într-o anumită direcție, economisind timp și efort.

De asemenea, acestea aduc beneficii scarificatorului în sine, deoarece mai multe lame asigură o funcționare mai lină și o mai bună penetrare a solului de sub gazon.

În același timp, modelele mai ieftine vin, de obicei, cu mai puține cutite și, prin urmare, este nevoie de mai multă muncă pentru a aerisi în sens longitudinal și transversal pentru a obține performanțe optime.

Atunci când cumpărați cel mai bun scarificator de gazon, merită să luați în considerare si calitatea lamelor, nu doar numarul acestora.

Aparatele de înaltă calitate vor avea cuțite ascuțite și durabile, dar, în timp, chiar și acestea se vor toci.

În consecință, este foarte recomandat să selectați un model cu lame și piese de schimb ușor de găsit; în loc să înlocuiți întreaga rola, puteți schimba pur și simplu o lamă individuală.

Acest lucru nu numai că susține un produs bun, dar economisește și bani pe termen lung.

 • Latime de lucru

Atunci când alegeți un scarificator cu aerator, pe lângă numărul de lame, acordați atenție lățimii de tăiere.

Cu cât banda este mai lată, cu atât mai multă suprafață de iarbă puteți acoperi deodată; cu toate acestea, dificultatea de manevrare a acestor mașini devine un factor de luat în considerare.

În general, modelele cu motoare mai puțin puternice sunt concepute pentru suprafețe mai mici și, prin urmare, au o lățime de lucru de 27-35 cm.

Pe de altă parte, pentru o mașină mai puternică, cu un motor care poate face față, se recomandă de obicei 35-45 cm – deși unele modele excepționale pot oferi până la 70 cm.

Dacă acest lucru încă nu este suficient pentru dumneavoastră, exista scarificatoare de gazon pe benzina care ajung la o lățime de lucru impresionantă de 100 cm.

 • Adancimea de lucru

Controlul adâncimii de lucru pentru scarificatoare este o componentă esențială pentru rezultate optime.

La modelele mai puțin costisitoare, aceasta poate fi reglată manual prin modificarea înălțimii roților; în timp ce la produsele mai sofisticate, ea poate fi modificată cu ajutorul unei manete aferente.

Incredibil de utilă, această pârghie permite utilizatorilor să regleze adâncimea fie în etape continue, fie în intervale multiple – patru și cinci fiind cele mai comune valori.

Acest grad de precizie este benefic, deoarece le permite utilizatorilor să facă mici ajustări atunci când este necesar, protejând în același timp împotriva oricărei deteriorări neintenționate a gazonului.

Reglarea treptată a adâncimii de tăiere face ca un scarificator profesional să fie mai ușor de utilizat decât majoritatea celorlalte metode.

Această tehnică vă permite să setați și să reglați rapid adâncimea de tăiere până la a treia treaptă în mod constant.

Cu toate acestea, este de asemenea important să rețineți că setările incorecte pot cauza probleme; dacă setarea este prea adâncă, atunci poate deteriora gazonul, iar dacă este reglată prea jos, este posibil ca motorul să nu poată face față cerințelor legate de putere, ceea ce poate duce la o posibilă ardere a acestuia.

 • Volumul coșului de colectare

Atunci când achiziționați un scarificator sau un aerator, trebuie să luați în considerare dimensiunea coșului de colectare.

Acestea variază de obicei între 30 și 55 de litri, modelele mai mari având de obicei recipiente mai voluminoase.

Deși coșurile mai mici sunt mai ușor de manevrat, acestea vor trebui golite relativ frecvent; acest lucru este valabil chiar și pentru echipamentele mai scumpe, din cauza faptului că iarba și alte deșeuri sunt mai voluminoase decât cea cosita.

Cu toate acestea, o capacitate mai mare vă poate permite să străbateți mai multe trasee înainte de a fi necesară golirea – ceea ce o face o soluție convenabilă.

 • Material și manoperă

Atunci când se alege scarificator cu aerator, prețul de achiziție ar trebui să fie un aspect esențial, deoarece acesta va determina, în general, materialul utilizat și calitatea prelucrării asociate.

Cei care dispun de un buget limitat pot constata că modelele mai ieftine sunt fabricate din plastic fragil, în timp ce cele mai scumpe sunt construite din material plastic special întărit sau dispun de un șasiu complet metalic.

Totodată, construcția ar trebui să fie robustă și durabilă pentru o performanță optimă, cu un sistem sigur și bine echilibrat pentru o operare ușoară.

O lățime substanțială a orificiului de evacuare este, de asemenea, esențială pentru a reduce potențialele blocaje.

O bună ergonomie este o necesitate atunci când se aleg aeratoarele de gazon, indiferent dacă operatorul este un grădinar profesionist sau un proprietar care abordează un proiect amical.

Înălțimea reglabilă a mânerului și finisajul moale la atingere permit garantarea confortului, indiferent de mărimea utilizatorului.

De asemenea, roțile mari, amplasate tacticos, oferă o manevrabilitate de neegalat; dimensiunea lor mai mare înseamnă că cel mai bun scarificator de gazon poate traversa toate tipurile de teren fără a se împotmoli din cauza denivelărilor.

De asemenea, de dragul durabilității și al unei mișcări eficiente,cel mai bine este să alegeți modele cu rulmenți cu bile, mai degrabă decât alti înlocuitori inferiori – lucru care nu este întotdeauna oferit de opțiunile mai ieftine.

Ca regulă generală, este întotdeauna mai bine să testați temeinic un scarificator profesional înainte de a face orice achiziție.

Un magazin fizic este locul perfect pentru a examina cu atenție vehiculul, luând în considerare elemente importante, cum ar fi aderența manerului, calitatea plasticului utilizat și gama de reglaje oferite.

În caz contrar, ceea ce pare a fi o investitie excelentă ar putea sfârși prin a nu merita costul.

Concluzie

În concluzie, decizia de a alege între un scarificator de gazon pe benzina și unul electric este una personală, iar cea mai bună variantă pentru dvs. depinde de nivelul de întreținere a grădinii și de mărimea gazonului.

Cele pe benzină sunt în general considerate mai puternice decât modelele electrice și, de obicei, pot scarifica mai repede suprafețe mai mari, dar produc gaze de eșapament care pot fi dăunătoare atât pentru sănătatea dumneavoastră, cât și pentru mediu.

Scarificatoarele electrice vin cu o gamă largă de opțiuni – totul depinde de ceea ce vi se potrivește cel mai bine.

În cele din urmă, când vine vorba de ambele tipuri de scarificatoare pentru gazon, acestea vă vor oferi niveluri remarcabile de performanță și eficiență pentru a vă păstra grădina cu un aspect minunat pe tot parcursul anului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *