Pompa de Caldura Aer Apa Pareri + Dezavantaje. Care e Adevarul?

Dacă ești în căutarea unei noi pompe de căldură aera apa, este important să te documentezi mai întâi.

Astazi, vom discuta despre avantajele și dezavantajele pompelor de căldură aer apă, astfel încât să poți lua o decizie informată înainte de a cumpăra.

Iata care sunt cele mai performante pompe de caldura aer apa 2024, in functie de parerile specialistilor:

Pompa de caldura aer apa 6 kW
Pompa de caldura aer apa Hokkaido
Pompa de caldura 13 kW trifazata
Pompa de caldura aer apa 10 kW
Pompa de caldura aer apa 16 kW Vision
Pompa de caldura aer apa split
Pompa de caldura aer apa 24 kW

Ce este o pompa de caldura?

O pompă de căldură pe baza de aer este un tip de sistem de ventilație cu ciclu de compresie mecanică care poate fi utilizat pentru încălzire sau răcire.

Funcționează prin utilizarea unei cantități mici de energie pentru a muta căldura dintr-un loc în altul.

În timpul iernii, o pompă de căldură pe baza de aer extrage căldura din exterior și o transferă în interior, iar vara face invers.

Pompele de căldură reprezintă o modalitate eficientă și rentabilă de a regla temperatura atât în clădirile rezidențiale, cât și în cele comerciale.

Deși există de mulți ani, ele au devenit din ce în ce mai populare în ultima vreme, pe măsură ce prețurile energiei au crescut.

Atunci când sunt utilizate împreună cu alte măsuri de economisire a energiei, cum ar fi izolarea, pompele de căldură pot contribui la reducerea consumului de energie și la scăderea costurilor de încălzire și răcire.

Tipuri de pompe de caldura

Există două tipuri principale de pompe de caldura pe baza de aer:

 • Pompa de caldura aer aer

O pompă de căldură aer-aer, este un tip de sistem care încălzește și răcește locuința dumneavoastră folosind temperatura aerului înconjurător.

Iarna, aceasta extrage căldura din aer și o transferă în locuința dumneavoastră, iar vara face invers, luând căldura din locuința dvs. și eliberând-o în aerul exterior.

Pompele de căldură aer-aer sunt unul dintre cele mai eficiente și accesibile tipuri de pompe de căldură de pe piață și vă pot oferi economii semnificative la facturile lunare.

În plus, sunt durabile și ușor de întreținut, ceea ce le face o alegere excelentă atât pentru construcțiile noi, cât și pentru proiectele de modernizare.

 • Pompa de caldura aer apa

Pompele de căldură aer apa funcționează prin extragerea căldurii din aer și transferul acesteia în apă.

Apa este apoi circulată printr-un sistem de conducte către radiatoare sau încălzire prin pardoseală, unde eliberează căldura.

Pompele de căldură sunt foarte eficiente și vă pot economisi bani din facturile de energie. De asemenea, acestea sunt ecologice, deoarece nu produc emisii.

Dacă vă gândiți să instalați o pompa de caldura aer apa, este important să alegeți un instalator de renume, care vă poate sfătui cu privire la cel mai bun tip de pompă de căldură pentru propriile nevoi.

Cum functioneaza o pompa de caldura aer apa?

Sursa: termocasa.ro

Pompele de căldură aer apa sunt cunoscute pentru eficiența cu care transferă căldura din aerul exterior către un sistem pe bază de apă.

Procesul începe cu o unitate exterioară, care este poziționată în afara casei.

Agentul frigorific joacă un rol esențial în acest proces. Acesta constă într-un gaz incolor, care are un punct de fierbere mult sub zero grade.

Odată ce căldura a fost transferată, aceasta este trimisă la unitatea interioară, unde poate fi folosită pentru a furniza încălzire și apă caldă.

Când vine vorba de echipamente care utilizează agenți frigorifici, este important să înțelegem cum funcționează procesul.

În esență, agentul frigorific este supus la diferite niveluri de presiune și temperatură pentru a crea un gaz fierbinte.

Acest gaz fierbinte este apoi utilizat pentru a încălzi apa, care este apoi transferată la unitatea interioară situată în interiorul casei.

Acest proces de transfer de căldură este ceea ce face ca aparatele de aer condiționat, frigiderele și alte echipamente similare să fie atât de eficiente în răcirea sau încălzirea zonelor.

Fără acest proces, aceste dispozitive nu ar fi nici pe departe la fel de eficiente în scopul pentru care au fost create.

Pareri pompe de caldura aer apa

Pompele de caldura aer apa devin din ce în ce mai atractive, deoarece consumatorii caută modalități de a-și reduce amprenta de carbon și de a economisi bani pe facturile de curent.

Cu toate acestea, există încă unele dezbateri cu privire la eficiența pompelor de căldură aer apa.

Unii consumatori susțin că acestea nu sunt la fel de eficiente ca alte sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi panourile solare.

Alții spun că aceste pompe de caldura aer apa sunt o sursă de energie mai fiabilă, deoarece pot genera apă caldă chiar și atunci când soarele nu strălucește.

În cele din urmă, iata care sunt cele mai cautate pompe de caldura aer apa cu calorifere:

 • Pompa de caldura aer apa 8 kW Hitachi
 • Specificatii

CARACTERISTICI GENERALE

Asigurați-vă o locuință mai confortabilă și mai eficientă cu pompa de caldura aer apa Hitachi.

Această unitate poate fi utilizată pentru încălzire și prepararea apei calde menajere și se montează pe perete pentru o instalare ușoară.

Dispune de un boiler integrat pentru prepararea apei calde și are o conductă de evacuare a gazelor naturale.

Cu o putere de încălzire utilă maximă de 8 kW, această unitate este perfectă pentru încălzirea locuinței dumneavoastră.

De asemenea, are o funcție de menținere a apei calde pentru a vă păstra rezervorul de apă caldă plin.

În plus, această pompa de caldura aer apa 8 kW este incredibil de silențioasă, datorită nivelului său de zgomot de 37 dB.

Iar cu funcționalitatea sa inteligentă, veți putea să vă controlați cu ușurință încălzirea și apa caldă.

CIRCUIT DE INCALZIRE

Atunci când aveți nevoie să vă încălziți casa în mod eficient, pompa de caldura aer apa cu calorifere este soluția perfectă.

Cu o capacitate de încălzire nominală maximă de 8 kW, aceasta poate face față cu ușurință chiar și celor mai reci condiții meteorologice.

Iar intervalul de temperatură de 20 – 60 °C înseamnă că puteți găsi întotdeauna setarea perfectă pentru propriile nevoi.

CIRCUIT PREPARARE APA CALDA MENAJERA

Pompa de caldura aer apa 8 kW Hitachi este un aparat de calitate superioară, care vă poate oferi o cantitate abundentă de apă caldă în casă.

Cu un debit de 1,2 m³/h, acest aparat este ideal pentru prepararea apei calde menajere.

Folosește tehnologia schimbului de căldură aer-apă pentru a încălzi eficient apa, ceea ce îl face o opțiune extrem de rentabilă.

EFICIENTA SI SIGURANTA

Cu o eficiență energetică de încălzire de A+++, acest produs vă va economisi cu siguranță bani la facturile de energie.

În plus, pompa de caldura aer apa cu calorifere Hitachi este echipată cu o serie de caracteristici de siguranță, ceea ce o face o alegere excelentă pentru casa sau biroul dumneavoastră.

 • Pompa de caldura aer apa 12 kW Hyundai
 • Specificatii

CARACTERISTICI GENERALE

Căutați un mod eficient și ecologic de a vă încălzi casa? Nu mai căutați altceva în afară pompa de caldura aer apa 12 kW Hyundai!

Acest sistem de ultimă generație utilizează Freon R32, un agent frigorific foarte ecologic, și dispune de un sistem de compresor BLDC Inverter pentru o performanță maximă.

De asemenea, funcționează extrem de silențios, ceea ce îl face perfect pentru orice locuință.

Complet echipată cu o pompă de circulație, un vas de expansiune și o supapă de siguranță, pompa de caldura aer apa Hyundai este gata de instalare și utilizare imediată.

De asemenea, dispune de o funcție WIFI integrată pentru control de la distanță prin intermediul unui smartphone.

Cu o temperatură a agentului termic de până la +65°C și funcționare până la -25°C, această pompa de caldura aer apa cu calorifere este perfectă pentru orice climat.

În plus, funcția de preparare rapidă a apei calde menajere și funcția antilegionela o fac o alegere ideală pentru orice gospodărie.

Pompa de caldura aer apa Hyundai de 12 kW este o modalitate puternică și eficientă de a vă încălzi locuința.

Utilizează aerul exterior pentru a încălzi apa, care este apoi circulată prin casă, oferind căldură fiabilă și constantă.

Puterea sonoră de doar 42 dB înseamnă că nu vă va deranja liniștea, iar dimensiunile sale compacte indică faptul că nu va ocupa mult spațiu în locuința dvs.

Cu o masă netă de doar 37 kg, este, de asemenea, ușor de instalat și de mutat dacă este necesar.

 • Pompa de caldura aer apa 14 kW Mitsubishi 
 • Specificatii

CARACTERISTICI GENERALE

Căutați un mod eco-friendly și eficient de a vă încălzi propria casă? Uitați-vă la pompa de caldura aer apa de 14 kW de la Mitsubishi.

Această unitate conține o varietate de caracteristici care o fac alegerea perfectă pentru cei care caută o soluție de încălzire fiabilă și ecologică.

Pompa de caldura aer apa cu calorifere este capabilă să asigure trei funcții: încălzire, răcire și preparare de apă caldă, ceea ce o face o opțiune versatilă pentru o varietate de nevoi.

Cu o funcționare de încălzire până la -24 grade și o temperatură maximă a agentului termic de 35 grade Celsius, puteți fi siguri că această pompa de caldura aer apa Mitsubishi vă va menține confortul indiferent de cât de frig este afară.

În plus, capacitatea de încălzire constantă până la -15 grade Celsius vă asigură că veți avea întotdeauna acces la apă caldă.

În plus, pompa de caldura aer apa 14 kW Mitsubishi este ușor de instalat și are o amprentă mică, ceea ce o face o opțiune excelentă pentru cei cu spațiu limitat.

Compactă și durabilă, această pompă este construită să dureze.

Așadar, dacă sunteți în căutarea unui mod performant și de încredere de a vă încălzi locuința, luați în considerare pompa de caldura aer apa Mitsubishi 14 kW.

 • Pompa de caldura aer apa 16 kW Daikin
 • Specificatii

CARACTERISTICI GENERALE

Pompa de caldura aer apa 16 kW Daikin este un dispozitiv uimitor perfect pentru încălzirea și prepararea apei calde menajere și poate fi montat pe podea pentru un plus de confort.

Utilizează energie electrică pentru alimentare și are o evacuare a gazelor naturale în urma combustiei, ceea ce îl face atât eficient, cât și ecologic.

Cu o putere maximă de încălzire de 16 kW, este ideal pentru încăperi de până la 300 m².

De asemenea, este disponibil în două culori elegante – alb și negru – astfel încât să o puteți alege pe cea care se potrivește cel mai bine decorului casei dvs.

Și, cel mai bun lucru dintre toate, este o pompa de caldura aer apa cu calorifere inteligentă, ceea ce înseamnă că o puteți controla cu ajutorul smartphone-ului sau al altor dispozitive mobile.

EFICIENTA SI SIGURANTA

Cu un rating de eficiență energetică pentru încălzire de A+++, această pompă este una dintre cele mai performante de pe piață, ceea ce o face o alegere excelentă pentru cei care doresc să economisească bani pe facturile de energie.

În plus, pompa de caldura aer apa de la Daikin este construită cu gândul la siguranță, garantând astfel că familia dvs. are parte de căldură și confort pe tot parcursul iernii.

Avantaje pompa de caldura aer apa

Pompele de caldura aer apa au multe avantaje față de alte tipuri de sisteme de încălzire.

Acestea sunt mai eficiente decât sistemele de încălzire pe gaz sau electrice și pot reduce amprenta de carbon.

Unul dintre avantajele cheie ale pompelor de caldura aer apa este versatilitatea lor.

Acestea pot fi utilizate atât pentru încălzire, cât și pentru răcire și pot fi folosite pentru încălzirea spațiilor sau pentru încălzirea apei.

Atunci când vine vorba de alegerea unui sistem de încălzire și răcire pentru locuința dumneavoastră, există mulți factori de luat în considerare.

O decizie importantă este dacă alegeți un sistem tradițional cu petrol sau gaz sau instalați o pompa de caldura aer apa cu calorifere.

Pompele aer-apă sunt mult mai mici și mai eficiente din punct de vedere energetic, ceea ce le face o opțiune atractivă pentru mulți proprietari de locuințe.

Cu toate acestea, înainte de a lua o decizie finală, este important să cântăriți toate avantajele și dezavantajele fiecărui sistem.

Sistemele tradiționale cu combustibil și gaz au existat de mulți ani și sunt în general considerate mai fiabile.

De asemenea, acestea tind să fie mai puțin costisitoare pentru început. Cu toate acestea, sunt mult mai puțin eficiente din punct de vedere energetic decât pompele de caldura aer apa, ceea ce înseamnă că facturile dvs. de utilități vor fi mai mari pe termen lung.

În plus, sistemele cu ulei și gaz necesită mai multă întreținere decât pompele aer apa și există întotdeauna riscul unei eventuale defecțiuni.

Dezavantaje pompa de caldura aer apa

Coeficientul sezonier de performanță (SCOP) este un factor cheie de care trebuie să țineți cont atunci când decideți dacă să investiți sau nu într-o pompa de caldura aer apa cu calorifere.

Acesta măsoară performanța medie anuală a unei unități și, prin urmare, este crucial pentru a înțelege cât de bine va funcționa o pompă de căldură în condiții de vreme foarte rece.

Din păcate, multe pompe de căldură pe bază de aer au tendința de a deveni mai puțin eficiente pe măsură ce temperatura exterioară scade, așa că este important să consultați SCOP înainte de a face o achiziție.

În plus, nivelurile de zgomot trebuie luate în considerare și atunci când alegeți o unitate aer-apă.

Aceste tipuri de pompe de căldură sunt de obicei compacte și ușor de întreținut, dar interiorul unității poate fi destul de zgomotos.

Ca atare, cel mai bine este să plasați unitatea interioară într-o cameră de serviciu sau într-o altă locație care nu se află în apropierea spațiilor de locuit.

Costul de montaj este unul dintre cele mai importante considerente atunci când se planifică instalarea unei pompe de caldura aer apa.

Cel mai important factor în determinarea costului este dimensiunea unității și complexitatea instalării. În general, unitățile mai mari și instalațiile mai complexe vor costa mai mult.

Un alt aspect al procesului de planificare este costul unei bune izolații, deoarece acesta va avea cea mai mare influență asupra economiilor viitoare pe care le veți face prin utilizarea unei pompe de caldura aer apa cu calorifere.

În cele din urmă, în funcție de starea radiatoarelor existente sau a sistemului de încălzire prin pardoseală, este posibil să trebuiască să plătiți pentru înlocuirea acestora, ceea ce poate crește semnificativ costul instalației.

Luând în considerare aceste costuri, puteți lua o decizie în cunoștință de cauză dacă o pompa de caldura aer apa este potrivită pentru dumneavoastră.

Adevarul despre pompele de caldura

Deși pompele de căldură sunt o soluție de încălzire populară, ele nu sunt cea mai practică soluție pentru fiecare casă.

Un scenariu în care poate fi costisitor, dificil sau imposibil să instalați o pompa de caldura aer apa este atunci când locuința dvs. este slab izolată.

Dacă imobilul dvs. este mai vechi, este întotdeauna o idee bună să vă îmbunătățiți izolația, indiferent de modul în care-l încălziți.

Un alt context în care ar putea să nu fie practic să instalați o pompă de căldură este dacă rețeaua electrică este subalimentată.

Unele case, în special cele mai vechi, au un serviciu electric de numai 100 de amperi sau chiar 60 de amperi.

Din punct de vedere tehnic, puteți face să funcționeze o pompă de căldură pe un astfel de sistem, mai ales dacă este un mini-split de capacitate mai mică.

Dar dacă este o pompa de caldura aer apa cu calorifere mai mare și porniți prea multe aparate suplimentare, ați putea declanșa siguranța panoului electric.

Pe vreme foarte rece, pompele de căldură trebuie să lucreze mai mult pentru a menține o temperatură confortabilă, ceea ce poate duce la creșterea facturilor de energie.

În plus, instalarea unei pompe de caldura aer apa într-o climă extrem de rece poate fi o provocare din cauza necesității de a îngropa țevile sub pământ.

Dacă nu sunteți sigur că locuința dvs. este potrivită pentru o pompă de căldură, este întotdeauna mai bine să consultați un profesionist înainte de a lua orice decizie.

Concluzie

Dacă ești în căutarea unui nou sistem termic, o pompa de caldura aer apa poate fi opțiunea perfectă pentru tine.

Acestea funcționează prin extragerea căldurii din aer și transferul acesteia în circuitul de apă, asigurând o încălzire eficientă pe tot parcursul iernii.

Am evidențiat mai sus unele dintre cele mai importante beneficii ale utilizării unei pompe de caldura aer apa cu calorifere, dar dacă vrei mai multe informații sau dacă ai întrebări, nu ezita să ne lasi comentarii.

Vom fi bucuroși să te ajutăm!

9 comentarii

 1. Tocmai am construit casa in mediul rural, am ales ca sursa de incalzire pompa aer-apa 6kw Chofu, investitie totala 9500 €, pentru a incalzi 55 mp, plus apa calda. Ce nu iti spune nimeni afli singur, iarna cum scade temperatura sub 3 grade, unitatea de afară intra pe program de degivrare foarte des, in acest timp functia de incalzire nu lucreaza. Așa că va functiona aproape 24 din 24 ore, va consuma cu indulgență doar ea 28 kw/zi. Eficiența ei atunci cand este nevoie, la temperaturi sub 0 grade, este minimă. Încercați să va folosiți banii pe alta sursă de energie, eu i-am crezut, ei au vândut.

  • Vă mulțumim pentru comentariul dvs. onest despre pompa de caldura aer-apă Chofu 6kw. Vremea de iarnă poate prezenta unele frustrări pentru cei care au o pompă de căldură aer-apa. Pe măsură ce temperatura scade sub zero grade, pompa de căldură trebuie să lucreze suplimentar pentru a-și face treaba la același nivel de eficiență, cauzând facturi electrice mai mari din cauza timpului de funcționare prelungit – ceea ce nu este ideal! Vestea bună este că prețurile pompelor de căldură aer-apa sunt în scădere și se preconizează că vor continua să scadă.

 2. Mulțumesc, pentru publicarea comentariului, putine site-uri l-au publicat.
  Parerea mea este ca e bine sa se stie realitatea, ca sa stie fiecare ce il așteaptă.
  Faptul ca se vor ieftini este normal, tinand cont de performanța lor la temperaturi de iarnă. Mie o să imi pară si mai rau ca am ales pompa de căldură.
  Mulțumesc, pentru atenția acordată și pentru imparțialitate.

  • Apreciem că v-ați făcut timp să împărtășiți experiența dvs. cu noi și cu cititorii noștri. Sperăm că, în viitor, o să vă informați mai bine despre produsele pe care urmează să le achiziționați (mai ales cand faceți o achiziție de acest gen).

 3. Bună ziua. Doresc să achiziționez o pompă de căldură aer apă și nu știu ce marca să cumpăr. Casa curte cu calorifere 70 mp costructie noua izolată cu polistiren. Mulțumesc frumos!

  • Pentru a determina ce pompă de căldură aer-apă este recomandată pentru o suprafață de 70 mp, trebuie să se ia în considerare mai mulți factori, cum ar fi climatul zonei în care se află imobilul, nivelul de izolare al acestuia și necesitățile termice specifice.

   De obicei, calculul exact al dimensiunii pompelor de căldură se realizează de către un specialist în domeniu, care ia în considerare toți acești factori. Cu toate acestea, pot oferi o estimare generală.

   Pentru o suprafață de 70 mp, o pompă de căldură aer-apă cu o putere termică de aproximativ 7-10 kW ar putea fi potrivită, în funcție de factorii menționați anterior. Acest lucru poate varia însă în funcție de nevoile specifice ale clădirii și de climatul zonei.

   Recomand să consulți un specialist în domeniu sau un instalator autorizat, care poate efectua o evaluare mai detaliată a nevoilor termice ale imobilului și poate oferi o recomandare precisă pentru o pompă de căldură aer-apă adecvată pentru suprafața de 70 mp.
   Cat despre ce maca sa alegeti, eu v-as recomanda Mitsubishi sau Daikin, dar mai sunt si alte branduri bune pe piata.

 4. Locuiesc la casa . Cu etaj . Suprafata 100 mp la parter , 100 mp la etaj . Izolata pe exterior cu polisteren de 10 mm .Momentan pentru incalzire ( incalzire cu calorifere – patru la parter , patru la etaj , cate unul in fiecare baie ) si preparare ACM folosesc CT pe gaz metan . Este avantajos sa instalez o pompa de caldura ? Vara temperatura exterioara nu depaseste 32-33 grade Celsius , iarna nu coboara sub -15 grade Celsius . Daca da , care sistem de pompa de caldura ar fi mai avantajos . Pentru consultanta tehnica , achizitie echipamente , montaj si pif imi puteti recomanda firme cu seriozizate de 100 plus ? Multumesc . Cu respect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *