Cea Mai Buna Centrala pe Peleti cu Consum Mic. Top Centrale

Alege cea mai buna centrala pe peleti cu consum mic, adica un un sistem de incalzire usor de instalat si de intretinut.

Incalzirea pe peleti e o modalitate tot mai populara de a incalzi locuinta si o alternativa acolo unde nu exista gaze.

Fie ca doresti un termosemineu pe peleti sau un pachet complet de centrala cu pompa vas expansiune, boiler si kit de evacuare, iti prezentam cele mai bune solutii ale momentului.

Alege intelept o oferta care include centrala pe peleti complet echipata:

Centrala peleti Fornello Eco Energy 40 kW
Centrala peleti Fornello GT 25 Standard
Centrala peleti 30 kW Fornello Pellet King
Centrala peleti 35 kW Fornello Rossi Camino Compact
Centrala Fornello Slimpel Easy 25 kW arzator inox
Termosemineu peleti Koph PM 25 kW Fiama
Centrala Termax pe peleti si lemne 40 kW
Centrala peleti 25 kW Fornello Primo Pellet Black
Termosemineu centrala Fornello Fiamma Avorio WIFI 25 kW
Centrala termica mixta lemne si peleti Fornello Tera 28 kW

Alege o centrală pe peleți cu alimentare automata si cu sistem de autocuratare foarte simplu de pus in practica.

Incalzirea cu peleti este un tip de incalzire pe biomasa. Biomasa este orice material organic care poate fi folosit ca sursa de energie.

Peletii sunt fabricati din rumegus comprimat sau din alte deseuri lemnoase.

Ei reprezinta o sursa de energie regenerabila, deoarece copacii pot fi replantati pentru a-i inlocui pe cei folositi pentru producerea mobilei sau a altor produse din lemn.

Incalzirea cu peleți devine din ce in ce mai raspandita, deoarece este mai ecologica decat alte forme de incalzire, cum ar fi petrolul sau gazul. De asemenea, este considerata mai eficienta si mai rentabila pe termen lung.

Unii oameni pot fi descurajati de cheltuielile initiale pentru instalarea unei centrale pe peleti, dar tehnologia moderna inseamna ca aceste produse sunt acum mult mai usor de utilizat decat in trecut.

Sistemele automatizate inseamna ca peletii din materiale lemnoase sunt introdusi automat in centrala termica, astfel incat nu mai este nevoie de o alimentare manuala regulata.

Acest lucru face ca incalzirea cu peleti sa fie o optiune convenabila si mult mai simpla pentru multi oameni.

Ce centrala pe peleti sa cumpar?

Atunci cand cumparati o centrala pe peleti, analizati capacitatile acesteia. Fiti atenti la urmatoarele aspecte:

  • Intrebati despre curatarea automata a schimbatorului de caldura – nu va mai fi nevoie sa curatati manual cazanul, acesta va avea o eficienta ridicata constanta, costuri de incalzire mai mici, iar camera de ardere a centralei termice va fi mai curata.
  • Alegeti o centrala pe peleti cu curatare automata a arzatorului sau cu un sistem de asistenta pentru mentinerea in bune conditii a arzatorului.
  • O centrala pe peleti ar trebui sa aiba un arzator care nu numai ca are un randament ridicat la o putere de 96% (maxim), ci si la o putere de 30% (minim).
  • Centrala pe peleti optima ar trebui sa dispuna de un sistem de control al combustiei, astfel incat sa se adapteze la modificarea parametrilor de ardere.
  • Rezervorul de peleti ar trebui sa fie de dimensiuni si capacitate optime. Un rezervor prea mare sau prea inalt va fi greu de incarcat, nu va fi niciodata umplut la capacitate maxima si va ocupa prea mult spatiu.
  • Asigurati-va ca furnizorul va va oferi un serviciu de service corespunzator pentru centrale pe peleti. Daca nu exista un service in preajma dvs., atunci va fi o pacoste si un cost mare atunci cand cazanul se defecteaza.

Centrala pe peleti care nu consuma mult?

Eficienta de combustie a unei centrale pe peleți este o masura a cantitatii de combustibil care este transformat in caldura utilizabila.

Cu cat eficienta este mai mare, cu atat mai putin combustibil este necesar pentru a produce aceeasi cantitate de caldura.

Exista multi factori care afecteaza eficienta unei centrale pe peleti, inclusiv tipul de combustibil ars, proiectarea cazanului si conditiile de functionare.

Unul dintre cei mai importanti factori este curatenia centralei. Fiecare milimetru de depunere pe suprafata interna a schimbatorului de caldura reduce eficienta, provocand o crestere a temperaturii gazelor de ardere, la fel ca la o centrala termica pe gaz.

Cu alte cuvinte, caldura care ar trebui sa fie colectata de centrala pe peleti se pierde prin cosul de fum.

Pastrati cazanul curat pentru a maximiza eficienta acestuia si pentru a economisi bani din costurile de combustibil.

Prin urmare, daca va asteptati la un consum redus de peleti, ar trebui sa va ganditi la un cazan cu un mecanism automat de curatare a schimbatorului de caldura.

Acest lucru va contribui la mentinerea centralei pe peleti la eficienta maxima pe toata perioada de incalzire, mai degraba decat sa se confrunte cu o scadere a performantelor din cauza necesitatii de curatare manuala.

Mecanismele de curatare care se activeaza in functie de cantitatea de combustibil ars pot face o diferenta semnificativa in ceea ce priveste eficienta si este un lucru pe care orice utilizator al unei centrale pe peleti obisnuite ar trebui sa il ia in considerare.

Nu numai ca va va economisi bani pe termen lung, dar va contribui si la protejarea mediului inconjurator.

Avantaje centrala pe peleti si dezavantaje

In prezent, centrala cu peleti este aleasa de multi proprietari de locuinte care nu se pot racorda la reteaua de gaze din mai multe motive. Oamenii prefera aceasta metoda de incalzire a locuintelor, deoarece are avantaje considerabile.

  • Peletii sunt produsi din materiale sigure si ecologice, care nu sunt periculoase pentru sanatate.
  • Incalzirea pe peleti are elemente de siguranta adecvate. Combustibilul solid este facut din materii prime naturale si nu este exploziv, spre deosebire, de gaz.
  • In majoritatea cazurilor, incalzirea cu peleti se distinge printr-un continut scazut de cenusa (exista si mici exceptii, de exemplu, in cazul peletilor de turba).
  • In cazul utilizarii peletilor, cenusa poate fi utilizata ulterior.
  • Incalzirea unei gospodarii sau a unei case cu o centrala pe peleti nu necesita un aviz de racordare (spre deosebire de versiunile pe gaz).
  • Nu este nevoie de o camera tehnica separata pentru depozitarea peletilor – este suficient sa alegeti o incapere uscata.
  • Peletii sunt destul de usor de fabricat, daca sunt produsi din deseuri lemnoase. In plus, ei pot fi realizati si acasa, cu ajutorul tehnologiei adecvate.
  • Centralele pe peleti sunt renumite pentru randamentul lor ridicat.
  • In majoritatea cazurilor, peletii nu emit mirosuri intepatoare in timpul arderii. In plus, fumul evacuat este aproape invizibil.
  • Peletii se caracterizeaza printr-o valoare calorica crescuta. De exemplu, utilizarea a 1000 kg de peleti produce aceeasi cantitate de energie ca si arderea a 1500 kg de lemn.
  • Centralele termice care utilizeaza un astfel de biocombustibil sunt foarte usor de utilizat – o persoana nu trebuie sa intretina functionarea lor mai mult de o data pe saptamana, deoarece toate procesele sunt realizate automat.

In era tehnologiei avansate, protectia mediului a devenit o prioritate – motiv pentru care multi proprietari aleg centrala pe peleti ieftina. Cu toate acestea, chiar si aceasta metoda relativ noua are dezavantajele sale.

  • Centralele termice care se alimenteaza cu peleti sunt destul de scumpe (costul fiind de cateva ori mai ridicat decat cel al variantelor traditionale pe gaz). Desigur, este posibil sa se achizitioneze dispozitive de incalzire simple care pot fi amplasate intr-o unitate cu peleti existenta.
  • Acest tip de centrala termica necesita o curatare regulata. In fiecare saptamana, schimbatorul de caldura al unei centrale pe peleti trebuie intretinut cu un dispozitiv special de curatare. Acest lucru este relevant mai ales in cazul echipamentelor mai vechi. Centralele pe peleti din ziua de astazi au adesea un mecanism special de autocuratare si alimentare automata.
  • Peletii in sine pot costa mai mult decat alte tipuri de combustibil solid.
  • Mentenanta centralelor pe peleti poate fi mai costisitoare decat la o centrala termica pe lemne si carbuni de dimensiuni asemanatoare.
  • Producerea unor varietati de combustibil pe peleti poate fi destul de scumpa (cum ar fi amestecarea diferitelor materiale lemnoase cu carbune).

Cat consuma o centrala pe peleti eficienta?

In vederea stabilirii consumului ipotetic a unei centrale pe peleti pentru incalzirea unei locuinte, este obligatoriu sa se stranga cateva informatii si anume:

  • Puterea centralei pe peleti pentru incalzirea unui spatiu, reprezentata in kW;
  • Randamentul modelului de centrala pe care preconizati sa o instalati in incapere;
  • Valoarea termica calculata a caldurii de ardere a peletilor;
  • Pentru obtinerea calculului in termeni financiari, este indicat sa aflati care este pretul pe 1000 kg de peleti in localitatea dvs.

Cea mai dificila parte a determinarii sarcinii termice este obtinerea unei estimari a cantitatii totale de caldura pierduta prin peretii exteriori, acoperisuri, ferestre si podele.

Apelarea un specialist profesionist pentru acest calcul este cea mai buna alegere, deoarece va va oferi o cifra exacta.

In caz contrar, daca nu aveti acces la o persoana calificata, va trebui sa va ganditi la sarcinile termice si la utilizarea peletilor in mod complex:

  • Care este cantitatea totala de caldura utilizata pe metru patrat de suprafata utila la noi in tara? Se presupune ca o camera cu un perete exterior ar consuma 90 de wati de energie pe m² in centrul Romaniei.
  • Acelasi lucru este valabil si pentru volumul incaperilor. Se foloseste aceasta modalitate atunci cand tavanele incaperilor depasesc 2,5 m. Se socoteste volumul total incalzit, iar rezultatul se inmulteste cu 40 W.

In principiu, puterea termica a peletilor este o valoare determinata, cuprinsa intre 4,8 si 5,3 kW/kg, aceasta depinzand de compozitia peletilor si de materia prima din care sunt produsi.

In cazul in care nu se iau in considerare peletii de turba cu un continut crescut de cenusa si un transfer termic mai redus, atunci pentru estimari merita sa se ia o valoare mijlocie de 5 kW/kg.

Cat consuma o centrala pe peleti la o casa de 200 m² utili

Calculul se face in mai multi pasi, desi, in mod normal, este destul de usor.

Ca rezultat ar trebui sa se obtina consumul mediu lunar de combustibil solid al unei centrale pe peleti in perioada sezonului de incalzire si costul mediu al acesteia.

Din considerente de o mai buna intelegere, vom lua in calcul un exemplu de calcul pentru o casa de 200 m².

In prima faza trebuie sa stiti cat de multa caldura patrunde efectiv in sistemul de incalzire in momentul in care ardeti 1 kg de peleti.

De fapt, instalatiile de incalzire nu sunt atat de reusite incat sa dirijeze toata energia pe care o primesc pentru a incalzi locuinta, o parte din aceasta se va evapora prin cosul de fum.

Pentru aceasta, caldura rezultata din arderea peletilor trebuie inmultita cu eficienta centralei pe peleti impartita la 100:

  • 5 kW / kg x 80% / 100 = 4 kW / kg.

Pasul doi. Pentru a evita complexitatea, este necesar sa inversam procesul pentru a afla ce cantitate de combustibil solid este nevoie pentru a genera 1 kW de energie termica in conditii reale:

  • 1 kW / 4 kW / kg = 0,25 kg.

Pasul trei. Primavara de exemplu, temperaturile variaza intre +15°C si -20°C, iar vremea este diferita. Consumul mediu de caldura pentru o casa de 200 m² pe tot parcursul anului nu va fi de 20 kW cum este in timpul sezonului rece, ci de jumatate – 10 kW. Deoarece unitatile de masurare a energiei termice sunt calculate in functie de timp (ore), consumul de caldura pe zi va fi:

  • 10 kWh x 24 ore = 240 kW.

Dar, pentru o luna?

  • 240 kW x 30 zile = 7200 kW.

Pasul patru. In acest moment, este simplu sa se calculeze consumul mediu de peleti pe luna pentru o constructie de 200 m² pe toata durata perioadei reci:

  • 7200 kW x 0,25 kg / kW = 1800 kg.

Daca sezonul rece va dura 5 luni, asa cum se intampla in Romania, atunci totalul cantitatii de peleti pentru incalzirea unei vile cu o marime de 200 de metri patrati utili va fi de 1800 x 5 = 9000 kg.

In acelasi fel, se calculeaza consumul mediu lunar a unei centrale pe peleti pentru o casa cu o suprafata mai mica sau mai mare de 200 metri patrati.

Retineti ca acesta este un calcul aproximav al consumului centralelor pe peleti. Un calcul aproape fix poate fi facut de o persoana avizata in acest sens.

Exista o serie de factori care trebuie luati in calcul cum ar fi: zona geografica, gradul de izolare al locuintei, numarul de usi si de ferestre si materialul din care sunt confectionate acestea (usi termopan exterior sau din alt material), metri patrati utili samd.

Avand in vedere ca peletii se vand in functie de greutate, nu de volum, nu este cazul sa se recalculeze aceasta cantitate in alte unitati de masura.

Centrala pe peleti cu rezervor mic sau mare?

Dupa cum stie orice proprietar de locuinta, un cazan este o parte esentiala a casei, asigurand caldura si apa calda pe tot parcursul anului.

Cele mai multe centrale pe peleti sunt echipate cu un rezervor, care stocheaza combustibilul solid care este folosit pentru a alimenta centrala termica.

In timp ce majoritatea utilizatorilor doresc un rezervor mare de peleti, astfel incat sa fie nevoiti sa mearga in camera tehnica cat mai rar posibil, exista o limita a capacitatii rezervorului pe care utilizatorii trebuie sa o cunoasca.

Acestea au capacitati mai mari de 500 de litri, sunt de obicei mai inalte decat acele rezervoare mai mici, cu capacitati de 100-300 de litri.

Un cazan mai mare (mai inalt) necesita un efort mai mare pentru a-l incarca complet.

Utilizatorii sunt adesea descurajati dupa ce au incarcat aproximativ 150 kg (aproximativ 10 saci) de peleti. De obicei, rezervoarele mari raman pe jumatate goale.

Acest lucru nu ar fi o problema daca nu ar fi vorba de lipsa de spatiu in camera tehnica. Daca aceasta este mica si inghesuita, nu investiti intr-un cazan de peleti supradimensionat.

Un rezervor mai mic este mai practic si ocupa mai putin spatiu in incaperea unde este instalata centrala pe peleti.

Rezervorul ideal este unul care, la o temperatura de 0 grade Celsius, permite cazanului sa functioneze timp de aproximativ o saptamana.

In casele individuale, buncarele de 100 kg (aproximativ 150 de litri) pana la 160 kg (aproximativ 300 de litri) sunt cele mai potrivite.

Recircularea apei calde menajere la centrala pe peleti

Pentru a imbunatati confortul asociat cu accesul imediat la apa calda, sunt instalate asa-numitele pompe de recirculare.

Datorita acestora, atunci cand venim la baie si deschidem robinetul de apa calda, nu trebuie sa asteptam pana cand toata apa rece care se afla in conductele dintre rezervorul de apa calda si baie se scurge.

Datorita pompei de recirculare, vom simti imediat apa calda si nu o vom irosi pe cea rece care se afla in tevi in asteptarea apei calde. Totusi, acest lucru este legat de racirea boilerului de apa calda.

Centrala pe peleti va incalzi in plus rezervorul de apa calda menajera, ceea ce inseamna ca se va consuma o cantitate mai mare de combustibil solid. Confortul se plateste!

Consumul de peleti legat de incalzirea apei calde poate creste de pana la 2 ori. De exemplu, daca o locuinta arde 1 sac de peleti/saptamana (15 kg) in timpul verii, consumul poate creste la 2 saci/saptamana atunci cand pompa de recirculare este pornita permanent.

Acest lucru depinde de lungimea conductelor de circulatie si de izolatia acestora.

Pentru a reduce costul peletilor, merita sa instalati un temporizator simplu care sa porneasca pompa de recirculare, de exemplu, dimineata cu 15 minute inainte de a va ridica din pat si seara inainte de a merge la baie.

Unele centrale pe peleti au integrate regulatoare de timp-temperatura pentru a optimiza controlul pompei de recirculare.

In casele mici, unde camera centralei este situata in apropierea incaperilor in care se consuma apa calda (bai, bucatarie etc.), nu are sens sa se instaleze pompa si intregul circuit de recirculare.

Acestea sunt utilizate in principal in locuintele in care spatiile pentru centrale pe peleti si bazinele de acumulare a apei calde sunt foarte indepartate, construite in anexe, hoteluri, spitale etc.

Centrala pe peleti – punerea in functiune

Punerea in functiune nu inseamna doar „apasarea unui comutator” si semnarea unei garantii.

Trebuie avut in vedere faptul ca, dupa conectarea hidraulica si a gazelor de ardere a cazanului, ramane problema controlului intregii incaperi a centralei pe peleti (de exemplu, cooperarea acesteia cu dispozitivele de alimentare cu combustibil, configuratia corespunzatoare a arzatorului, incalzirea apei calde, incingerea circuitelor individuale de incalzire prin pardoseala, a caloriferelor si altele).

Toate pompele, regulatoarele, alimentatoarele si senzorii trebuie sa fie conectate in mod corespunzator la regulator (uneori la mai multe regulatoare).

Acest lucru trebuie facut de un tehnician de service pentru centrale pe peleti, care cunoaste cel mai bine dispozitivul si capacitatile sale.

Acelasi inginer va programa corect controlerul, va verifica siguranta presiunii din camera centralei, va verifica ventilatia si numai dupa aceste actiuni va trece la punerea in functiune a sistemului de incalzire pe peleti.

Pornirea centralei termice este asociata cu stabilirea unor parametri de ardere siguri si, in acelasi timp, optimi.

Procesul de punere in functiune presupune incalzirea cazanului si verificarea functionarii tuturor elementelor controlate de acesta, preincalzirea cladirii etc. Procesul se aseamana intr-o oarecare masura cu cel explicat in pagina despre boilere pe lemne si electrice.

Acest proces dureaza, de obicei, intre 4 si 12 ore si se incheie cu analiza gazelor de ardere cu un dispozitiv special de analiza si cu instruirea utilizatorului cu privire la functionarea tuturor elementelor din camera centralei pe peleti.

In acelasi timp, acesta este momentul activarii garantiei autorizate, de aceea este important ca aceasta sa fie efectuata de un tehnician profesionist cu cunostinte si autorizatie corespunzatoare.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *