O betoniera ieftina si buna va face ca proiectul dumneavoastra sa fie mai usor si mai rapid de terminat.
Fie ca e folosita pentru turnarea portilor sau pentru un alt tip de lucrare de anvergura, veti descoperi imediat utilitatea acestui instrument.
O betoniera profesionala face pregatirea materialului sa fie mult mai putin costisitoare decat incercarea de a folosi exclusiv metode manuale, deoarece standardele de inalta calitate din prezent permit turnare in viteza fara factori de risc.
Alegeti una dintre cele mai bune betoniere din acest top actualizat:







Economisiti timp si energie cu o betoniera care face munca in locul dvs.
O betoniera ieftina si buna este un instrument la indemana care poate economisi timp si bani intr-un proiect de constructie.
Cu aceasta, puteti amesteca betonul mult mai repede decat manual, iar rezultatul final va fi un produs cu aspect mai profesional.
In plus, o betoniera profesionala poate fi folosita ani la rand, ceea ce o face o investitie inteleapta pe termen lung.
Daca va ganditi sa adaugati o betoniera ieftina la arsenalul dvs. de constructii, exista cateva lucruri de care trebuie sa tineti cont.
Acest articol va dezvaluie ce sa cautati atunci cand alegeti o astfel de unealta.
Cum functioneaza betoniera profesionala
O betoniera ieftina si buna este o masina motorizata care amesteca cimentul, nisipul, pietrisul si apa pentru a crea beton.
Acestea folosesc o cuva rotativa cu niste lame pozitionate in interior pentru a amesteca bine elementele.
Pentru lucrari mai mari, cifele de beton sunt optiunea de baza. Dar pentru o lucrare obisnuita la trotuare, terase sau ziduri de sprijin, o betoniera mobila este o necesitate.
Tipuri de betoniere ieftine si bune
Betonierele sunt de doua tipuri: mobile sau stationare.
Componentele unei betoniere
O betoniera ieftina si buna este utilizata pentru proiecte de renovare si amenajare a casei si este formata din patru componente principale:
- Cuva: Aceasta este cea mai importanta parte a unei betoniere. Este recipientul care contine toate ingredientele pentru beton si este locul in care are loc efectiv amestecarea. Dimensiunea cuvei determina capacitatea betonierei, iar materialul ei determina atat durabilitatea acesteia, cat si usurinta de curatare.
- Motor: Motorul alimenteaza viteza de rotatie a cuvei. Acesta poate fi electric sau alimentat cu benzina sau motorina. Amestecul de beton rezultat este apoi turnat intr-o matrita sau intr-un cadru pentru a crea forma dorita.
- Cadru si roti: Cadrul si rotile unei betoniere profesionale sunt special concepute pentru a sustine greutatea mare a cuvei si a motorului, putand in acelasi timp sa se deplaseze cu usurinta pe suprafete accidentate. Cadrul este realizat din materiale rezistente care pot sustine greutatea fara sa se indoaie sau sa se rupa, iar rotile sunt de obicei mari si durabile, pentru a evita sa se prabuseasca sub greutatea betonierei. Astfel, se asigura ca unealta poate fi deplasata cu usurinta pe orice suprafata, fara a deteriora betoniera sau a o impiedica sa functioneze corect.
- Manivela tip roata: Pentru a o opera, un muncitor trebuie pur si simplu sa adauge materiile prime in cuva betonierei, sa o porneasca si apoi sa o lase sa mearga pana cand betonul este amestecat. Unele betoniere au chiar si o manivela tip roata care permite operatorului sa controleze unghiul cuvei, facilitand astfel turnarea produsului finit. Indiferent de marimea sau tipul de proiect de constructie pe care il intreprindeti, o betoniera ieftina si buna este un instrument esential.
Cum aleg o betoniera ieftina si buna?
Capacitatea cuvei unei betoniere
Capacitatea cuvei unei betoniere este una dintre caracteristicile definitorii ale dispozitivului.
Aceasta valoare indica cat de mult beton poate contine malaxorul si, prin urmare, cat de mult material puteti amesteca la un moment dat.
Majoritatea betonierelor au cuve cu capacitati cuprinse intre 60 si 250 de litri.
Dimensiunea lucrarii va dicta cat de mare este malaxorul de care aveti nevoie; de exemplu, un lot de beton pentru o alee de acces va necesita o betoniera profesionala mai mare decat unul pentru turnarea unui trotuar.
- Utilizare ocazionala: Daca planuiesti un proiect de zidarie si nu esti un profesionist, s-ar putea sa te intrebi de ce dimensiuni ai nevoie pentru o masina de facut ciment. In timp ce o betoniera de 60 de litri va fi suficienta pentru proiecte mici, merita sa luati in considerare un model mai mare, cu o capacitate de 120 de litri. Nu numai ca acest lucru va va permite sa va ocupati de proiecte mai mari in viitor, dar diferenta de pret este minima. O betoniera electrica este o alegere buna pentru cei care au nevoie doar de o utilizare ocazionala, deoarece acestea sunt usor de utilizat si relativ ieftine.
- Utilizare frecventa: Fiecare proiect de constructie este diferit si, prin urmare, fiecare santier are cerinte diferite. Cand vine vorba de alegerea betonierei potrivite, este important sa tineti cont de dimensiunea proiectului, precum si de spatiul de care dispuneti pentru a lucra. Daca lucrati la un proiect la scara mica, atunci o betoniera ieftina cu o capacitate de 120 de litri va fi mai mult decat suficienta. Cu toate acestea, daca lucrati la un proiect mai mare, atunci poate ca va trebui sa optati pentru o betoniera ieftina si buna cu o capacitate mai mare a cuvei. Indiferent de dimensiunea proiectului, insa, este important sa alegeti o betoniera profesionala care sa fie suficient de usoara pentru a fi transportata de la un santier la altul.
- Utilizare regulata sau intensiva: Daca sunteti un profesionist si amestecati mortar 5 zile din 7, luati in considerare o betoniera cu o cuva mai mare (minim 250 de litri). O masina de facut beton pe benzina inseamna ca nu va trebui sa va bazati pe electricitate. Cu toate acestea, avand in vedere greutatea si dimensiunile acestor masini, cel mai bine este sa alegeti una cu o bara de tractiune. In acest fel, veti putea sa o deplasati cu usurinta, precum si sa o incarcati si sa o descarcati. Nu uitati ca exista si alti factori care trebuie luati in considerare atunci cand alegeti cea mai buna betoniera de pe piata, cum ar fi marimea lucrarii, tipul de mortar pe care trebuie sa il amestecati si bugetul dumneavoastra.
Puterea motorului unei betoniere
Cand vine vorba de betoniere, puterea motorului este cruciala. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta determina de cate ori este amestecat mortarul intr-un minut.
Cele mai multe betoniere ieftine pentru proiecte de renovare a locuintei si de amenajare a spatiilor verzi au motoare cuprinse intre 1 si 5 cai putere.
Cu cat puterea este mai mare, cu atat mai multe ori va fi amestecata solutia intr-un minut.
Acest lucru este important, deoarece permite o amestecare mai temeinica a ingredientelor, ceea ce duce la un produs final mai puternic si mai durabil.
Un motor puternic si fiabil este esential pentru o betoniera profesionala, deoarece lucrarile mai mari necesita adesea ca aceasta sa lucreze ore in sir.
Daca motorul se supraincalzeste si incetineste atunci cand functioneaza la capacitate maxima, acest lucru poate afecta intreaga lucrare.
Pentru a evita acest lucru, multe betoniere au doua motoare: unul care functioneaza tot timpul la capacitate maxima si altul care intra in functiune atunci cand primul motor incepe sa se supraincalzeasca.
Acest lucru asigura faptul ca o betoniera ieftina si buna poate continua sa functioneze la capacitate maxima pentru intreaga lucrare, fara a incetini sau a se opri.
Cand vine vorba de gasirea motorului potrivit pentru nevoile dumneavoastra, este important sa tineti cont de doi factori cheie: rotatiile pe minut (RPM) si puterea.
Unul mai mic poate fi capabil sa atinga turatii mai mari, dar acest lucru solicita inutil motorul si ii va scurta durata de viata.
Alternativ, puteti opta pentru un motor mai puternic care functioneaza la turatii mai mici.
Cheia este sa gasiti echilibrul potrivit intre putere si viteza pentru lucrarile pe care le veti face cel mai des.
Materialele din care este facuta betoniera
Cele doua materiale cel mai frecvent utilizate pentru cuvele betonierelor sunt otelul si plasticul (denumite in mod obisnuit cuve din polietilena).
Cele din polietilena reduc greutatea totala a malaxorului; sunt mai usor de curatat deoarece betonul nu se lipeste de acest material, dar aceste cuve sunt susceptibile la o uzura mai rapida din cauza abraziunii.
Cuvele din otel au, de obicei, o durata de viata mai lunga decat cele din plastic, deoarece sunt mai rezistente la abraziune.
Cu toate acestea, cele din otel sunt, de asemenea, mai grele si mai dificil de curatat si necesita un motor mai puternic.
Partea buna a lucrurilor este ca, in cazul unei cuve de otel, nu trebuie sa va faceti griji daca trebuie sa scoateti cu ciocanul betonul intarit care s-a depus in cuva.
Cadru, manivela si rotile la betoniera
- Cadru: Un cadru bun este o componenta critica a celor mai profesionale betoniere. Acesta trebuie sa fie suficient de robust pentru a sustine greutatea malaxorului si a continutului sau pe un teren accidentat. De asemenea, cadrul trebuie sa fie suficient de durabil pentru a rezista la ani de utilizare si la expunerea la intemperii. Daca acesta este subred sau prost facut, el poate vibra odata ce incepeti sa umpleti cuva cu ciment, apa si nisip. Acest lucru poate cauza uzura prematura a cadrului si a altor componente, precum si scurtarea duratei de viata generale a betonierei. Pentru a asigura durabilitatea si performanta pe termen lung, alegeti o betoniera ieftina si buna cu un cadru de inalta calitate care poate rezista la o utilizare intensa.
- Manivela tip roata: Aceasta este o piesa de utilaj esentiala pentru oricine lucreaza in domeniul constructiilor. Ea va permite sa turnati beton intr-o roaba, sant sau cofraj de lemn fara a fi nevoie sa mutati intregul cadru. Acest lucru nu numai ca economiseste timp, dar previne si ranirea. Manivela tip roata ar trebui sa fie fabricata dintr-un material solid care poate suporta greutatea unei cuve pline si nu ar trebui sa aiba margini ascutite. O textura de cauciuc pe roata va contribui la cresterea aderentei, mai ales cand este umeda.
- Rotile: O betoniera ieftina buna ar trebui sa aiba roti rezistente, cu o axa si rulmenti puternici. Acestea ar trebui sa fie facute din anvelope mari, pneumatice sau din cauciuc masiv. Daca betoniera profesionala va fi trasa in spatele unui camion, rotile si anvelopele trebuie sa fie speciale pentru sosea.
Betoniera pe benzina sau betoniera electrica?
Atunci cand alege o betoniera ieftina pentru un proiect de renovare a casei sau de amenajare a curtii, proprietarul trebuie sa decida daca va opta pentru un motor pe pe benzina sau electric.
Orice lucrare de renovare, oricat de mica ar fi, poate fi o sarcina importanta. Sunt multe decizii care trebuie luate si exista intotdeauna posibilitatea ca lucrurile sa mearga prost.
Una dintre cele mai importante decizii este alegerea uneltelor potrivite pentru lucrare. Pentru lucrarile la scara mica, betonierele electrice sunt de obicei suficiente.
Acestea sunt usor de manevrat si nu necesita intretinere suplimentara. In plus, sunt usor de asamblat.
Cu toate acestea, ele necesita apropierea de o sursa de electricitate fiabila sau de un generator mare.
Aceste betoniere electrice sunt ideale pentru mediile urbane, deoarece tind sa fie mai silentioase.
Exista cateva lucruri cheie de luat in considerare atunci cand decideti daca o betoniera pe benzina sau una electrica este potrivita pentru nevoile dvs.
Unul dintre aceste lucruri este portabilitatea: cele pe gaz pot fi luate oriunde, in timp ce cele electrice necesita o priza.
Daca intentionati sa lucrati in afara cladirilor, o betoniera profesionala pe benzina este cea mai indicata. Un alt factor de care trebuie sa tineti cont este greutatea si volumul.
Masinile de facut beton pe gaz sunt, de obicei, mai grele si mai dificil de transportat decat cele electrice. In cele din urma, ganditi-va la combustibil si la cerintele de intretinere.
Motoarele pe benzina au nevoie de reglaje regulate si de o alimentare cu gaz, in timp ce cele electrice necesita o intretinere relativ redusa.
Avand in vedere toate acestea, o betoniera ieftina pe benzina este ideala pentru anumite lucrari, dar este important sa cantariti cu atentie argumentele pro si contra inainte de a lua o decizie.
Merita o betoniera semi-profesionala?
Daca intentionati sa va ocupati de proiecte de constructie regulate sau intentionati sa amestecati mult beton, atunci ar putea fi mai logic din punct de vedere financiar sa va cumparati cea mai buna betoniera pentru nevoile dvs.
Cu o masina dedicata exclusiv amestecarii mortarului, puteti fi sigur de un finisaj de inalta calitate si veti avea un control mai mare asupra consistentei amestecului.
Betonierele pot varia considerabil in pret, asa ca merita sa faceti cateva cercetari pentru a gasi modelul care se potriveste cel mai bine tipului de lucrari pe care le desfasurati.
De asemenea, ar trebui sa luati in considerare costul intretinerii si reparatiilor atunci cand luati o decizie.
Daca va incepeti propria afacere de constructii, atunci va trebui sa investiti intr-o betoniera profesionala.
Aceasta masina este o investitie pe termen lung care va va economisi timp si bani pe viitor.
Veti putea folosi betoniera ieftina asa cum considerati de cuviinta, fara a fi nevoit sa negociati niciun contract.
Prin urmare, este intelept ca proprietarii de constructii sa investeasca in una sau mai multe betoniere pentru proiectele lor.
Cat timp ar trebui sa amestecati mortarul in betoniera?
Atunci cand amestecati mortarul cu o betoniera ieftina si buna, trebuie sa il amestecati timp de aproximativ 3-5 minute pana cand ajunge la consistenta potrivita.
Daca va dati seama ca amestecul de beton este prea uscat sau prea tare, atunci adaugati cate putina apa pana cand acesta devine neted si uniform.
Cantitatea de apa pe care trebuie sa o adaugati va varia in functie de tipul de ciment pe care il folositi si de conditiile meteorologice.
Daca amestecul nu are o consistenta groasa ca de fulgi de ovaz si este prea lichid, atunci adaugati cantitati mici de pulbere de ciment pe rand pana cand se ingroasa.
Aveti grija sa nu adaugati prea multa pulbere, deoarece aceasta poate face ca mortarul sa fie foarte dificil de lucrat.
Intotdeauna este mai bine sa fiti prudent si sa adaugati un pic mai putina pulbere decat credeti ca aveti nevoie, apoi adaugati mai multa daca este necesar.
Dupa ce ati adaugat apa sau pulberea si ati amestecat bine, lasati betonul sa se odihneasca cateva minute inainte de a-l folosi, pentru ca acesta sa isi poata atinge puterea maxima.
Poti amesteca cimentul doar cu apa?
Raspunsul simplu este da. Aceasta pulbere este apoi amestecata cu apa pentru a forma o pasta care poate lega nisipul, pietrisul si alte materiale pentru a crea beton.
Cu toate acestea, daca amestecati doar ciment si apa, nu veti obtine mortar. In schimb, veti avea un material cunoscut sub numele de chit.
Acesta este utilizat in mod obisnuit pentru a umple fisurile mici sau golurile din perete, pentru a conecta sectiuni de beton prefabricat sau pentru a etansa rosturile dintre placi.
Desi nu este la fel de rezistent ca betonul, chitul este totusi un material esential in industria constructiilor.
Mortarul este folosit pentru a fixa placile de suprafata, in timp ce chitul umple spatiile dintre ele.
Desi ambele sunt realizate dintr-un amestec de ciment, nisip si apa, exista cateva diferente esentiale intre ele. In primul rand, chitul contine un ingredient in plus: nisip fin.
Acesta ajuta la umplerea oricaror goluri si la crearea unei suprafete netede si uniforme.
In plus, chitul este de obicei mai putin gros decat mortarul, ceea ce il face mai usor de lucrat si mai putin susceptibil de a se fisura.
Cel mai puternic raport de amestec de beton
Principalele ingrediente ale betonului sunt cimentul, nisipul, pietrisul si apa. Cel mai rezistent mortar este realizat cu un raport de 1:2:3:5,5 intre aceste ingrediente.
Acest raport se realizeaza prin amestecarea a 1 parte ciment, 2 parti nisip, 3 parti pietris si 0,5 parti apa. Acest amestec de mortar rezistent este potrivit pentru terase, alei si poteci.
Este important de retinut ca raportul apa/ciment este esential in realizarea unui beton rezistent; prea multa apa va reduce semnificativ rezistenta produsului finit.
Prin urmare, este esential sa masurati cu atentie ingredientele si sa adaugati doar cantitatea de apa necesara pentru a obtine un amestec usor de prelucrat.
Cu putina practica, oricine poate produce mortar de inalta calitate, care va oferi ani de zile durabilitate si servicii.